top of page

Skal man velge hannhund eller tispe?

Rino med 4 avkom

Hannhund eller tispe?

I det siste har det vært tydelig at det har vært en del hannhunder som blir sittende igjen hos oppdrettere når de ikke får solgt valper (ref. valpelista på buhund.no). Det er klart at i tiden etter koronaen har det vært langt vanskeligere å finne nye hjem til valpene enn før og under pandemien. Markedet var veldig mettet, det er det ingen tvil om. Det finnes mange valpekjøpere der ute som er ute etter ny valp, men en stor andel av disse ønsker seg tisper, og da begynner jeg å reflektere litt over hvorfor. Kanskje det er en eller flere potensielle valpekjøpere der ute som egentlig kunne (kanskje til og med burde) eid en hannhund, men som av ulike grunner har bestemt seg for en tispe isteden. Målet med dette innlegget er for all del ikke at alle skal bytte ønske fra tispe til hannhund, men å kanskje oppklare noen myter/tanker som gjør at "ingen" ønsker å kjøpe hannhund nå for tiden. Her kommer noen tanker og refleksjoner rundt dette.

Løpetid

Selvfølgelig er det mange som tenker på løpetid når man står i valget mellom tispe eller hannhund. Dersom man kjøper en tispe kan man forvente seg første løpetid når tispen er mellom 6 - 12 mnd gammel. Deretter kan man forvente at hunden får løpetid normalt 2 ganger i året (sett fra en median). Det mange ikke tenker over er at alle tisper blir innbilt drektige etter løpetid; noen helt uten symptomer, og andre får store hormonforstyrrelser. Fra hunden begynner å blø regner man at den har løpetid de neste 21-28 dagene. Så man må altså belage seg på at tispen har løpetid ca. 2 av månedene i året + eventuelle symptomer på innbilt drektighet. Innbilt drektighet varer i hele drektighetsperioden på 63 dager etter endt løpetid. Har du en tispe som har sterke symptomer på innbilt drektighet kan du derfor risikere at halve året er hunden i hormonell ubalanse (satt på spissen selvfølgelig).

En hannhund vil i utgangspunktet ikke ha denne typen hormonelle perioder som gjør at den endrer personlighet, spisevaner osv. Den blir heller ikke uegnet for konkurranse 2 av årets måneder (løpetisper er feks. ikke tillatt i Rallylydighet - unntatt Elite, ofte heller ikke i feks. LP eller sporprøver). Ulempen er at noen hannhunder blir sterkt preget av å lukte løpetid, og blir "helt på styr" når det er løpetid i nærområdet. Noen kan oppleve at det alltid er løpetid i nærheten og at hannhunden derfor "har løpetid hele året". Her kan jeg ikke snakke stort av førstehånds erfaring da Max aldri enset løpetisper, men min totale erfaring som også baseres på observasjon av andres hannhunder er at de som eksponeres og trenes sammen med løpetisper sjeldent har store utfordringer med å fungere i hverdagen selv om det er løpetisper i nærheten. Dette baserer jeg feks på Rachel sine hannhunder (som jeg treffer jevnlig), og andre hannhunder på klubben når jeg selv kommer på trening med løpetisper, og spør om de andre syns det er ok at de trener sammen på området.

buhund som sover

Samkjønnsaggresjon

Jeg har hørt mange meninger om dette med at hannhunder er så aggressive mot andre hannhunder, men min erfaring gjennom egne hunder og observasjon av andre hunder, er at det like godt kan være tisper som ikke liker å omgås med andre tisper, som hannhunder som ikke liker andre hannhunder. Det kan veldig godt være at hannhunder har litt raskere for å snakke med store bokstaver, og kanskje testosteronnivået spiller en rolle, men aggresjon handler vel så ofte om å være utrygg og usikker, som å være maskulin og territoriell. Min oppfatning er heller rettet mot at det er vi som mennesker som plasserer hunder sammen som ikke nødvendigvis har så lyst til å omgås hverandre. En ting er om de må bo i samme hus (da kan absolutt samkjønnsaggresjon være et stort problem), men må hunden din egentlig være bestevenn med 10 andre hunder som den egentlig ikke likte i utgangspunktet? Hva får hunden din ut av det? I passerings-situasjoner er det sjeldent kjønnet på den andre hunden som avgjør om hunden utagerer eller ikke. Her er det nok heller igjen usikkerhet og utrygghet som spiller den største rollen, fremfor nivået av testosteron i kroppen. De som har utfordringer med passering opplever nok at hunden starter å reagere på den andre hunden lenge før den har rukket å gjøre seg opp en mening om hvilket kjønn den har.

Lettere å trene en tispe?

En av de første overskriftene jeg finner når jeg forsøker å google "hannhund eller tispe" er at det er en generell oppfatning av at tisper er lettere å trene. Men er de egentlig det? En ting man kan si nokså sikkert er at en hannhund vil være mer hormonelt stabil gjennom alle årstidene, og jevnere i temperamentet enn tispene. Her kan jeg snakke av erfaring - for en hormonell løpetispe med spisevegring er jaggu ikke enkel å samarbeide med! Og for all del: jevnt temperament kan absolutt være enten jevnt bra eller jevnt dårlig, men det er mer forutsigbart om ikke annet.

Det kan nok godt hende at tisper er enklere å trene når de er i hormonell balanse, det skal jeg faktisk ikke uttale meg så mye om på generelt grunnlag. Mine hunder har vært helt suverene å trene (når de er i balanse), og hannhundene til feks. Rachel har vært suverene å trene med. Her har jeg ikke lagt merke til noen nevneverdige forskjeller. Hvis jeg ser til hundeklubben er det veldig jevnt fordelt med tisper og hannhunder - og ingen av dem er nevneverdig enklere enn de andre. Jada, de har både raseforskjeller, aldersforskjeller og ulike personligheter man kan se på og vurdere, men jeg legger ikke merke til noen store forskjeller som alene går på kjønn.

Fiona og Polo

Tisper blir fortere voksen?

Dette skal jeg ikke påstå som en sannhet, men det var også et av argumentene jeg kom over i mitt google-søk. Jeg tror på det faktum at tispene stabiliserer seg litt raskere enn hannhundene i personligheten og psyken, da de ofte går gjennom noen nokså tunge utviklingsperioder gjennom første og andre løpetid. Hannhundene jeg ser i mitt nærmiljø er nok fort litt preget av at de trenger lengre tid på å bli "voksne i hodet", og vi bruker det ofte som en forklaring på hvorfor hannhunden har utfordringer hvis den fortsatt er i ung alder. Jeg tør faktisk strekke den så langt at jeg kan påstå at akkurat her er tisper litt raskere satt i sine vaner, og at de fortere blir stabile i topplokket - de skal tross alt være klare mentalt for å få sine egne valper og oppdra disse. Hannhundene har fra naturens side ikke behov for å være ferdigutviklet mentalt for å starte med reproduksjon.

Fysikk og kroppsbygning

Som hos de fleste dyrearter er det forskjell på fysikken til en hannhund og en tispe. Hos buhund skal tispene være mellom 41-45cm, mens en hannhund skal være mellom 43-47cm. Det betyr at tispene er litt mindre, og har litt lavere vekt enn en større og tyngre hannhund - og kan derfor i flere tilfeller være litt enklere å håndtere. Men, ikke la deg lure av noen kg forskjell i vekt, eller cm i høyre, for også tispene kan være sterke hunder. Utover høyde- og vektforskjellen skal det ikke være store fysiske forskjeller på hundene skilt på kjønn. De skal begge ha en fysikk som tilsvarer den funksjonen hunden er avlet for, og de skal begge kunne være bygget for de samme aktivitetene. Dersom man driver med sport med høydeklasser kan det selvfølgelig spille en rolle hvor stor hunden er. Et godt eksempel på dette er nettopp bruk av buhund i agility. En hannhund er så å si garantert å havne i størrelsesklasse Large (>43cm), mens en mindre tispe kan gå i klasse Medium (<42,99cm) og hoppe lavere hindre.

buhund i agility

Det er veldig synd hvis hannhunder gang på gang ikke blir solgt, når det egentlig finnes mange gode hjem de kunne hatt. Jeg håper bare at fordelingen av valpekjøpere som ønsker seg hannhund/tispe jevner seg litt mer ut enn slik det er i dag; for vi kan faktisk ikke styre hvilke kjønn som blir født, og alle valpene fortjener å få flytte til sin egen familie uansett om den er født hannhund eller tispe❤️

Comentários


Tlf: 91889184

E-post: granskauenhund@gmail.com

  • facebook
  • instagram

©2020 by Granskauen Hund Ina Gabrielsen. Proudly created with Wix.com.
All photos are the property of Ina Gabrielsen, or they are credited the correct photographer, and shall not be used for any other purposes without permission from the photographer.

bottom of page