top of page
Writer's pictureIna Margrethe Gabrielsen

Hvorfor ønsker vi at alle våre valper skal stilles ut?

Updated: Nov 8, 2023

Det finnes mange meninger blant hundeeiere om hvorfor man skal drive med utstilling, og hva som er bra og dårlig med det. Vi ønsker at valpene fra våre kull skal stilles ut, og dette kan gjøres enten ved at eierne til hunden stiller den ut selv, eller at vi stiller ut hunden for dem. Dette har sine grunner som vi forhåpentlig forklarer bra i dette innlegget.

Hva trenger du for å stille ut hunden?

Det er egentlig ikke noe spesielt utstyr du trenger for å dra på utstilling. Du må alltid ha med deg passet/vaksinekortet til hunden, og sørge for at den er tilstrekkelig vaksinert. Ellers er det ingenting du MÅ ha. Det kan derimot være lurt å gå til innkjøp av en liten børste for å kunne sørge for at pelsen ligger pent, og et utstillingsbånd. Disse båndene er mye tynnere enn vanlige halsbånd, og vil derfor ikke være ruvende eller ødelegge inntrykket av hunden og dens helhet. I tillegg er det lurt å ha med godbiter som man kan bruke underveis i ringen, og ikke minst som belønning etterpå, og et armbånd eller klips man kan feste startnummeret i. Utstilling er hovedsakelig venting, venting og mer venting, og så et par minutter inni ringen før det er mer venting. Derfor bør du ha med deg egne stoler, og gjerne et bur med teppe over som hunden kan hvile i. Det er ekstremt mange inntrykk for hunden på en utstilling: mennesker over alt, ofte flere hundre (om ikke tusen) hunder, og lukter og lyder i alle kanter. Dette kan være overstimulerende for en hund, og da er det godt for dem å ha et lite mørkt hjørne å slappe av på mellom inntrykkene.

Husk at hundene ikke vet hvorfor de er i ringen, de opplever det å løpe sammen med deg i ringen som enda en treningsøkt, så husk å bruke mulighetene du har til å belønne og skryte av hunden din. Uansett hvordan kritikken blir, har hunden din vært kjempeflink!

Hva må hunden kunne?

Selv om hunden dømmes på eksteriøret og ikke på hvor lydig den er, er det allikevel lurt å trene på utstilling før man skal stille ut hunden. Det hunden trenger å kunne er å løpe i et jevnt trav på din venstre side, og stå stille foran deg. Aller helst skal bena være parallelle når du stiller den opp. Det er også en fordel at den er vant til at fremmede tar på den over hele kroppen, da dommer kommer til å kjenne på brystet, ryggen og bena, samt sjekke tenner. Det finnes mange utstillingskurs og treninger man kan delta på, og vi kommer også til å hjelpe våre valpekjøpere med å trene opp til utstilling. For dem som bor langt unna oss, vil vi også legge ut videoer som hjelper valpekjøperne våre litt på veien. Men alt i alt er det hunden som skal bedømmes, og det baserer seg på hundens utseende vurdert opp mot den satte rasestandarden, pelskvalitet, og bevegelse.

Hva er fordelen for oppdretter at hundene stilles ut?

Dersom hunden ikke skal brukes videre i avl er det ikke nødvendigvis så viktig for hundeeierne å dra på utstilling, men det kan være både moro og sosialt for både utstillere og tilskuere. Man blir kjent med mange andre i miljøet, med erfaring fra samme rasen, og man blir kjent med andre hunder av samme rase. Siden Buhunden ikke er så utbredt er dette en ypperlig måte å treffe andre buhunder for deg som hundeeier som ønsker å lære mer om rasen du har skaffet deg.

For oppdrettere er det derimot veldig viktig at hundene som kommer fra deres oppdrett blir stilt ut. Dette er fordi kritikkene hundene får er en direkte tilbakemelding på oppdrettet de driver, som et tillegg til helsesjekker som HD-røntgen og øyelysing. En kritikk vil fortelle mye om hvordan hunden er både fysisk og mentalt i forhold til rasestandarden, og dersom oppdretter ser at flere fra samme kull, eller fra samme tispe viser seg (som et eksempel) å ha dårlig eller slapp hale, vil man bli flere erfaringer rikere om hvilke kombinasjoner av foreldrehunder man skal gjøre for å fortsette å avle på sunne, friske og rasetypiske individer. Her er det ikke snakk om at alle hundene skal gjøres til champions, heller å gi oppdretter viktige tilbakemeldinger på arbeidet de gjør.

For oss som er nye oppdrettere med liten bakgrunnserfaring, er det essensielt å få slike tilbakemeldinger slik at vi får en bedre forståelse av hvordan vi gjør jobben vår. Vi ønsker å avle på sunne og friske individer, og hindre å avle frem dårlig vinklede hunder eller hunder med dårligere bevegelighet. Slike ting ser dommerne på, og det er ofte lett å se seg blind på egne hunder og eget arbeid, og da er det umåtelig viktig å få andres uavhengige synspunkt.

Fra klubbens og NKKs perspektiv er det også hendig å få utstillingsresultater på hundene, fordi disse resultatene er tilgjengelige på nett for alle som ønsker å se dem, og dette vil hjelpe klubben til å kunne følge med på utviklingen av rasen og avlsarbeidet.

Hvordan skjer bedømmingen av hunden?

Hannhundene går alltid først, og deretter tispene. Klassene er delt opp i valp 4-6mnd og valp 6-9 mnd (disse er uoffisielle, og får ingen registrert kritikk), juniorklasse, unghundklasse, åpen klasse, brukshundklasse, championklasse og veteranklasse. Valper av begge kjønn bedømmes alltid ferdig først, før de offisielle klassene starter. I alle klassene foregår det først en bedømming av hver enkelt hund, og disse får hver sin premiering, disse forklarer jeg om litt. Så fort alle hundene har fått hver sin bedømming vil alle hundene i klassen plasseres i rekkefølge. Dersom det er noen ekstra kåringer vil disse nå deles ut (eks. Junior Cert eller Veteran Cert). Når alle klassene i kjønnet er ferdig skal alle hundene som fikk Excellent med CK inn igjen for å konkurrere om å bli beste hannhund/tispe (i noen tilfeller med få deltagende hunder blir Excellent uten CK og Very Good også med i denne delen. Følg med på hva ringsekretær sier). Når beste hannhund er kåret starter bedømmingen på tispene. Til slutt, når beste tispe er kåret skal beste hannhund og beste tispe konkurrere mot hverandre om å bli "BIR - best i rasen". Den andre hunden blir kåret "BIM - best i motsatt kjønn". Hunden som ble BIR går videre til gruppefinaler som skjer senere på dagen.


Bedømmingen av hunden er det som har betydning for oppdretterne, resten er bare sosialt, moro og jåleri. Vi er mange som er veldig glade i rosetter og titler, men dette er kun for moro skyld og har ingen annen betydning enn det. Under bedømmelsen av din hund vil du få en kritikk og en premiering. Kritikken vil fortelle hva dommeren har kommentert om hunden din, og kan være litt vanskelig å lese i starten fordi mange ord gjerne er veldig forkortet. Eksempel på dette er "utm prop" som betyr "utmerkede proposjoner", eller "tilstr bev" som betyr "tilstrekkelige bevegelser". Her anbefales det at du hører med oppdretter, eller andre rundt ringen hva kritikken betyr slik at du kan få en forståelse for hva som faktisk står der. Kritikkene legges alltid fortløpende ut på NKK under bedømmelsen. Når dommeren har gjort seg ferdig med kritikken vil den gi hunden en premiering. Denne kan være Ex/Excellent (rød), VG/Very Good (blå), G/Good (gul) eller S/Sufficient (grønn). Det finnes også KIP (Kan ikke premieres) eller Diskvalifisering dersom hunden har diskvalifiserende feil. Buhundklubbens krav til avlsdyr er at de skal ha fått minimum en VG på en utstilling for å brukes i avl. De som har fått Excellent kan så bli tildelt CK/Championkvalitet. CK deles ut til hunder som dommer mener er gode nok til å bli champions, og Cert deles ut til den hunden som vinner kjønnsklassen (eller første i plasseringsrekkefølgen som kan få Cert). Det deles aldri ut mer enn et Cert til hannhund, og et til tispe på en utstilling. For å bli champion må hunden ha tre Cert for tre forskjellige dommere i Norge, hvorav minimum et av dem er oppnådd på en NKK utstilling (eller tilsvarende Storcert) og etter fylte 18 måneder. På NKK utstullinger kan man også få utdelt Junior Cert, Veteran Cert, Nordic Cert, Cacib osv. Disse gjør at man kan oppnå andre Championater - som vi ikke gå nærmere innpå nå.


NKK har laget et veldig flott hefte for hundeeiere som er nye i utstillingsringen, og den kan dere finne her: https://www.nkk.no/utstilling/category975.html

Det er også på NKK du finner informasjon om hvilke utstillinger som arrangeres, og påmelding skjer også der.





960 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page